fbpx

"Repetition is the mother of all skills"

Een coach haalt dus het beste uit het individu, maar het individu zal zelf moeten trainen totdat de vaardigheden onbewust bekwaam zijn geworden, net als fietsen en autorijden.  


Albert Buschgens

Voor een goed en ontspannen leven, zo zegt Anthony Robbins, zijn er 4 behoeftes waar we aan moeten voldoen: zekerheid, variatie, belangrijkheid en verbinding. 
Echter, zo stelt hij, zijn er nog twee die we nodig hebben om echt op alle kanten te groeien en dat zijn: delen en leren.

Brein plasticiteit

Ons brein is een prachtige en enorm krachtige computer. Ooit  dachten we dat deze slechts vaste informatie beschikte en dat wat je wist niet anders kon worden. Je was nu eenmaal zo.  Deze "waarheid" geldt dus niet meer en we weten dat ons brein plastisch is en patronen kan aan- en afleren. 

Wellicht weet je wel dat een gedachte een gedrag kan worden en zodoende overtuiging en karakter. Het karakter zal zich inzetten om te overleven en realiseert een toekomst. Afhankelijk van je gedachten creëer jij patronen en strategieën. De vraag is nu: "zijn deze opbouwend of afbrekend". Met andere woorden zeg jij tegen jezelf dat je iets kunt en goed genoeg bent, of kan je het niet en je bent maar een grote loser.

​Nieuw geleerde informatie

Ons brein is een leergierige machine en krijgt gemiddeld 4,2 miljoen bits/sec aan informatie zintuigelijk binnen.  Nu kunnen we dit niet bewust verwerken en heeft het brein een aantal filters geïnstalleerd. Als eerste wordt bijna alles voor het bewuste weggelaten. Het bewuste werkt slechts met 7 plus of min 2 bits/sec. Echter, waar jij het meest op focust met je gedachte wordt voor het bewuste toegelaten. Vandaar dat iedereen een gebeurtenis anders en uniek waarneemt.

Een ander groot filter is vervorming. Afhankelijk van jouw focus zal de informatie die bij jouw binnenkomt worden aangepast op een manier dat het jou het meest dient. Echter, ben jij als de dood voor slangen, dan kan het zomaar zijn dat een kronkelige stok wordt aangezien voor een levensechte slang.

Laatste grote filter is de generalisatie. Dit filter is er om ons snel te laten leren. Heb je een keer een deurkruk bedient, dan is de tweede ook zo. Een keer een dop van een fles gedraaid dan de volgende op dezelfde manier. Je hoeft dus niet elke keer weer het geleerde te leren. Als nadeel kan je zegen dat het ook irreële zaken generaliseert. 

Ooit een kale baas gehad die je slecht behandelt heeft? Dan kan het zo zijn dat je elke kale man ineens als heel vervelend wordt ervaren (bedenk dat je onbewuste dit aanstuurt) . Eén keer een nare vlucht gehad, de kans is groot dat je vliegen vervolgens met angst ervaart. Je brein denkt ineens dat elke vlucht slecht en levensbedreigende is.

informatie

​​Entertrainer

Wanneer we ontspannen zijn leren we het makkelijkst omdat onze frontale vortex wijd open staat om informatie te ontvangen. Ik combineer dan ook graag mijn jaren van zakelijke ervaring met mijn 20 jaar ervaring in de wereld van theater en zang.

Trainen en leren. ​Het enige dat we in deze wereld hebben is (zintuiglijke) communicatie. Communicatie in de zin van hoe komt het bij jou en de ander over. Dus een stoel is communicatie. Buiten dat je erop kan zitten zegt het iets over de eigenaar, toch?En ook weer over jou omdat weer iets vindt van die eigenaar. 

Omdat alles communicatie is hangt resultaat, let op een resultaat is ook hoe je je voelt, af van de wijze waarop wij elkaar waarnemen of hoe jij jezelf waarneemt. Ervaar jij jezelf als iemand met zelfvertrouwen of juist niet. Goed zelfbeeld of niet. Met genoeg vaardigheden of vind jij van jezelf dat je het nooit goed kan. De ander is altijd beter. 


​Rollenspel

Dus nieuwe informatie geeft nieuwe neuronen, geeft nieuwe inzichten, gedachten, gewoonten, overtuigingen, karakter en derhalve ook een toekomst. Het inzichtelijk hebben van je eigen filters, jouw persoonlijke communicatie, je houding, geeft duidelijkheid in de redenen waarom je doet wat je doet. Dus ook waarom iets goed gaat en juist iets anders niet. 

Door de nieuwe informatie te internaliseren middels rollenspel (we spelen allemaal een rol) al een medewerker en team anders een meer gedreven presteren.

Welke training vind ik interessant en heb ik passie voor om te geven:

  • Onderlinge neutrale communicatie
  • Presenteren
  • Beïnvloeden
  • ​Enneagram
  • ​Verkooptechnieken

Wat brengt het:
Wanneer je weet waarom jij en de ander doet wat hij of zij doet, dan ga je van verwachting naar verwondering. Je begrijpt ineens waarom jouw woorden en lichaamstaal niet het doel bereiken. Omdat een resultaat wordt gerealiseerd door beïnvloeding is het van belang om te weten hoe we beïnvloeden. 

Het spreekt voor zich dat presenteren een integratie is van beïnvloeden en communicatie. Wanneer jij vol zelfvertrouwen de juiste communicatie (vooral intonatie en lichaamstaal) in beeld en geluid presenteert, dan beïnvloed je optimaal. Het enneagram is een model om snel te achterhalen wat de eventuele karaktertrekken van de ander, maar bovenal van jezelf zijn.

​Heb je het idee dat jij, je collega of je team wel wat inzichten kunt gebruiken om meer eruit te halen, dan kan ik contact met je opnemen om door te nemen of ik uitkomst kan bieden voor deze uitdaging.​​​​