fbpx

"​Kraak de codes van je onbewuste om te bereiken wat je wilt bereiken"

​Met N.L.P. kraak je de code zodat je excellente resultaten haalt en 

​ben je in staat blokkades weg te nemen.


Albert Buschgens

​N.L.P. is een pragmatisch en helder model dat je in staat stelt op simpele wijze het 
​maximale uit jezelf, team en bedrijf te halen. 

​Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een zeer praktisch model en methode om structureel te veranderen door middel van taal. Je taal stuurt namelijk je gedachten, vervolgens triggert dat je gevoel en uiteindelijk je gedrag. De wijze hoe jij je gedraagt zal een uiteindelijk gevolg creëren. De veranderingsmethode wordt conversationeel (middels gesprek) gedaan en werkt zowel bewust als onbewust.

In wezen staat elk deel van NLP voor:

 • Neuro - Hoe we ervoor kiezen om de wereld om ons heen zintuiglijk te ervaren. Dit verwijst dus naar de interactie tussen de zintuiglijke waarnemingen (zintuigen) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en het bewustzijn).
 • ​Linguïstisch - De interne dialoog en externe taal die we gebruiken. Dit verwijst dus naar de taal en andere non-verbale communicatiesystemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven.
 • ​Programmering - Het gedrag dat we vertonen. Dit verwijst dus naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.

​Hoe ontstond N.L.P.

​In het kort: NLP werd in 1976 opgericht door een professor in de taalkunde, te weten John Grinder in samenwerking met  Dr. Richard Bandler, die een computerwetenschapper was. Ze onderzochten de meest efficiënte therapiemodellen die op dat moment werden gebruikt en keken naar de beste resultaten behalende therapeuten. Dit waren o.a.:

 • ​Milton Erickson - de wereldberoemde “vader” van de moderne Hypnotherapie;
 • ​Virginia Satir - een gezinstherapeut, die gespecialiseerd was in zeer complexe therapeutische zaken;
 • ​Fritz Perls - de grondlegger van de gestalttherapie;

Ze onderzochten alle processen, attitudes en gedragingen van deze drie therapeuten en keken naar wat zij zo specifiek anders deden om zulke uitzonderlijke resultaten te krijgen. Ze ontdekten dat zij bepaalde gemeenschappelijke aspecten hadden, zowel in de individuele technieken als therapieën.

Bandler en Grinder modelleerden deze fantastische therapeuten en creëerden zo een nieuwe techniek: Het NLP. Doordat ze de modellen van het succes begrepen, waren ze nu in staat om geheel nieuwe modellen te creëren. Zo was in de zeventiger jaren minimaal 12 uur nodig om een fobie weg te nemen. Met NLP is dat gereduceerd tot slechts een fractie van deze tijd.

​Voordelen NLP

 • ​Effectief comm​​​​uniceren
 • Profession​​​​eel presenteren
 • Oplossen van ALLE blokkades: angst, burn-outs, fobieën, trauma's, enzovoorts
 • Het maximale uit je sport halen
 • Doelen effectief stellen EN behalen
 • Mensen positief beïnvloeden met je taalpatronen
 • ​Leren de ander te begrijpen, aan te sluiten en kundig te eigen visie te geven
 • ​Gezamenlijke doelen helder te krijgen zonder conflict
 • ​Kwaliteit van het geheel te vergroten

N.L.P. als persoonlijke groet model

Het betekent voor jou dat het mogelijk is om middels N.L.P. snel en effectief van je problemen af te komen. N.L.P. helpt jou bij allerlei aspecten in je leven die je nu tegenhouden om te bereiken wat je wilt.

Vandaag de dag maken zeer bekende en succesvolle mensen gebruik van NLP. Paul McKenna maakt bijvoorbeeld in de kern gebruik van N.L.P. en dit heeft hem enorm succesvol gemaakt. Hetzelfde geldt voor persoonlijke-groei-goeroe Anthony Robbins.

Zoals het altijd al geweest is, kun je stellen dat N.L.P. een model van therapeutische excellentie is. In de basis gaat N.L.P. over de verandering naar beter. Deze attitude zorgt ervoor dat er steeds weer nieuwere modellen van excellentie de wereld in worden gebracht. Dit is ook de reden waarom een goede Master Trainer & Practitioner van N.L.P. zichzelf voortdurend bijschoolt en de laatste nieuwe tools en technieken leert om deze door te geven aan zijn cliënten.

Zoals eerder omschreven gaat het bij N.L.P. om de subjectieve wereld. Het gaat niet over de werkelijke gebeurtenis, maar om hoe jij dit representeert in je brein nadat de werkelijke informatie eerst door een stel filters is gegaan. Dit wetende kun je bedenken dat iedereen een werkelijkheid ervaart die anders is. Vandaar dat we maar al te vaak een meningsverschil over hetzelfde hebben.

Wanneer men geen blokkades heeft zal men alles, dat natuurlijk tot in redelijke mate veilig is, doen. Waarom zul je iets niet gewoon doen om de ervaring. Echter, als er een irreële angst door een oud verval in het brein aanwezig is, zal het onderbewuste je tegenhouden om actie te ondernemen. Een blokkade komt meestal uit de jeugd. Deze blokkade kan leiden tot:

- snel gefrustreerd of boos zijn
- koppig zijn
- blozen tijdens een vergadering en jezelf wegcijferen
- angst om een klant te bellen
- angst om je mening te geven
- angst om je ideeën te vertellen
- angst om klanten of toeleveranciers te bellen
- angst om te presenteren
- enzovoort

Je kunt deze lijst nog verder uitbreiden, maar je begrijpt wat ik bedoel, toch? Het gaat er dus om om de interne representatie te veranderen zodat de blokkade weg is. Hiermee creëer je gezonde en proactieve medewerkers. Dis alles is een keuze. Een keuze om te laten wat er is of een stap te nemen naar groei.

Heb je nog een vraag die je beantwoord zou willen hebben en/of wil je graag meer weten over hoe ik jou kan helpen, dan bied ik je graag een gratis 20 minuten consult aan. Bel 06-36430220 of vul het contactformulier in. 

Zakelijke inzet NLP

Omdat elke actie die we ondernemen wordt gedaan vanuit patronen, motivatie en strategie is het belangrijk deze te onderzoeken. Sterke modellen binnen NLP zijn de logische niveaus, meta-model, milton model, waarden hiërarchie en de meta-programma's.

Wanneer men geen groei ziet binnen een organisatie kun je kijken of de missie aansluit bij de identiteit van de groep. De groep werkt binnen een bepaalde context en daar moet het een en ander kloppen om resultaten te halen. Met de logische niveaus ben je snel in staat om te onderzoeken waar met vast loopt als de resultaten uitblijven. We onderzoeken:

- omgeving
- gedrag
- vaardigheden
- overtuigingen
- criteria
- identiteit
- missie

Meta-Programma's

Wat betreft de meta-programma's ben je in staat de onbewuste filters te ontdekken bij diegene met wie je contact hebt. We hebben er 16 en als men hier een aantal van weet is het ook niet meer vreemd om te herkennen waarom we doen wat we doen op de automatische piloot. Als dit eenmaal bewust is kan dit veranderd worden.

Ik hoop dat je niet vreemd opkijkt dat je enorm snel aansluit bij de ander omdat je deze als het ware kunt lezen. De ander krijgt het gevoel of die je al jaren door en door kent. Echter, je ontdekt de programma's door een paar simpele vragen te stellen.

Meta en Milton-model

Verder worden er twee modellen toegepast bij beïnvloeding en doorvragen. Dit zijn het meta-model en milton-model. Bij het meta-model ben je in staat om de onderliggende (dieptestructuur) betekenis van een zin/woord te krijgen. We veronderstellen enorm veel en dit betekent dat we veel invullen, terwijl we niet weten of dit waar is. Met het meta-model ben je in staat om de juiste betekenis te krijgen. Hiermee verruim je het denken van de ander en ben je in staat om meer te bereiken.

Als iemand bijvoorbeeld zegt: "Ik krijg dit hier echt niet voor elkaar." Dan zal menigeen zeggen: "vervelend voor je." Maar zou het niet handiger zijn om te onderzoeken waar de blokkade zit op een diepere laag?

Vraag eens:
- Zit het probleem in "hier" en kun je het wel ergens anders?
- Mis je een capaciteit en heb je hulp nodig?
- Is dit werk dat jouw waarden of identiteit aantast en kun je het daarom niet?
- Waarom denk je dit? Ben je hiervan overtuigd.
- Wat is belangrijk voor jou om het wel hier te kunnen?
- Enzovoort.

Op deze manier schud je aan de "waarheid" van de persoon en haal je informatie boven die eerst onzichtbaar was.

Milton-model

Het Milton-model daarentegen houdt de taal minder specifiek. Wanneer je dit doet kun je mensen minder snel op de tenen trappen en ben je veel meer in staat om ze mee te nemen met je verhaal en uiteindelijke doel. Dit laatste heeft veel nut om te motiveren, inspireren en beïnvloeden.

Nu wordt beïnvloeden vaak negatief gezien, echter beïnvloeden we niet altijd? Als je aan iemand vraagt: "Zou jij deze offerte willen maken?" Dan hoop je dat hij of zij dit gaat doen. Als er wordt tegengestribbeld dan ga je een stapje verder met: "maar het is enorm belangrijk..." Als je niet uitkijkt kan dit een dingetjes worden. Het zal gemakkelijker zijn wanneer de juiste taalpatronen gebruikt, zodat men zonder weerstand de offerte maakt, of de klant belt, of de presentatie doet. Of welke opdracht dan ook.

Criteria hiërarchie 

Op onbewust niveau hebben een criteria hiërarchie. Aan deze hiërarchie wordt alles getoetst. Wanneer het hieraan voldoet dan voelen we ons prima. Wanneer niet dan zijn we teleurgesteld. We hebben dit allemaal. Binnen het zakelijk leven is het belangrijk dat de medewerker een goede criteria balans houdt tussen thuis en werk. Wanneer dit niet zo is ontstaat er spanning. De criteria kun je veranderen om een betere balans te vinden.

N.L.P. is in veel gevallen "magisch". Een model dat echt "wondertjes" kan verrichten als je het goed inzet!!!!